Et hav av muligheter / by Anna Amundsen

Vil du prøve kajakk, seiljolle, vannski, wakeboard eller tube? Ta turen til MAKS på Harøya og utforsk området rundt idylliske Røsokvika.

 

På vestsida av Harøya ligger lune Røsokvika med småbåthavn og et langt, gult naust med benker og bord utenfor. Der holder Maritimt aktivitetssenter (MAKS) til, med et generøst tilbud til alle vannsportinteresserte.

- Vi låner og leier ut utstyr til alle som vil ut på sjøen. Hovedmålgruppen er ungdom, men vi har også mange barn og voksne på besøk, sier Jørgen Ask Bakke, en av ildsjelene i prosjektet.

De har mest fokus på kajakk, og har til sammen 15 båter, 13 enkle og to doble. I tillegg har de seks Walker Bay seiljoller, en skjærgårdsjeep, atskillige
par vannski, wakeboards og tuber og flust med våtdrakter, redningsvester, hansker og sko. Alt utstyret er til utlån eller utleie, med unntak av skjærgårdsjeepen. Den brukes til å dra folk som vil ut med vannski, wakeboard eller tube og til følge-
båt for seilere og kajakkpadlere.

- Ungdom under 20 fra Sandøy kommune betaler ingenting for å låne utstyr. For andre er det også veldig rimelig. Og alle må betale for drivstoffet dersom vi bruker båten. Men målet er ikke å tjene penger, bare at det går rundt slik at flest mulig får prøve utstyret, lære nye aktiviteter og ha det fint på sjøen, sier Jørgen Ask Bakke.

 

Stor dugnadsånd

Driften av MAKS er basert på betydelig frivillig innsats, og de som vil låne eller leie utstyr må ringe på forhånd.  

-Vi er en gjeng som synes det er artig å holde på med dette, og som ønsker at folk skal komme hit. Når noen bestiller, møtes vi her nede, og vi hjelper
til med å finne og tilpasse utstyr. Vi veileder folk eller er med dem litt avhengig av hva slags
kompetanse og erfaring de har. Og om vi har
mulighet, kan vi også være med padlere og andre ut med følgebåt, sier den blide harøyværingen.

På de fineste sommerdagene kan alt utstyret være utlånt, og han oppfordrer folk til å ringe en dag eller to i forveien.

 

Tiårsjubileum

Det er Sandøy kommune som eier MAKS, og
senteret fyller ti år i år. 

-Det ble startet etter initiativ fra ungdommens kommunestyre. Først fikk vi støtte til å kjøpe litt utstyr, og etter hvert har vi bygd naustet og utvidet utstyrsparken, sier Bakke som retter en stor takk til kommunen, sponsorer, samarbeidspartnere og andre ildsjeler som bidrar til å holde tilbudet oppe. Selv har han vært med siden starten og er full av lovord om mulighetene rundt Røsokvika.

-Det er et nydelig område for alle som er glad i livet på sjøen, og for padlere er det et eldorado. Vi har mange flotte turmål innen en times rekkevidde,
som Uksnøyholmane, Selvika og Morsundet.
Idylliske steder med holmer og skjær hvor vannet
er klart og grunt. Og dyrelivet er rikt med ørn, sel, oter og mink i tillegg til fisk og andre dyr du ser på havbunnen. Det er ikke uvanlig at padlere har flere seler rundt båten, og nærheten til sjøen og stillheten gjør jo at padling gir en helt spesiell opplevelse av sjølivet, sier Jørgen Ask Bakke.

HVA: Aktivitetssenter for vannsport.

HVOR: Ligger i småbåthavna i Røsokvika på Harøya. Følg skiltet merket Røsokvika ved hovedveien vest på Harøya eller spør om veien.

KONTAKTPERSON:

  • Jørgen Ask Bakke
  • tlf: 906 07 475
  • e-post: rosokram@hotmail.com

ÅPENT: Året rundt, men man må bestille på forhånd.

MAT OG DRIKKE: Det er flere butikker og serveringssteder på Harøya, men om du kommer utenom vanlige åpningstider bør du ha med mat og drikke.